fallback

ЕЦБ ще обмисли края на изкупуването на облигации през следващата седмица

Банкерите от ЕЦБ трябва да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала

16:00 | 06.06.18 г. 6

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъди следващата седмица дали да прекрати покупките на облигации по-късно през тази година, заяви главният икономист на банката в сряда, подготвяйки инвеститорите за по-нататъшно намаляване на стимулите, съобщава Ройтерс.

След възобновяването на растежа с безпрецедентната сума за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трил. евро, банкерите от ЕЦБ трябва да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала, а регионът се радва на най-добрия си ръст от повече от десетилетие насам. 

Докато банкерите като цяло са съгласни, че покупките на активи трябва да приключат тази година, то управителят на ЕЦБ Марио Драги избягва официалната дискусия по темата, търсейки повече доказателства, че ръстът на инфлацията е устойчив.

Но коментарите на Петер Прат, близък съюзник на Драги, предполагат, че ЕЦБ е доволна от покачването на инфлацията, което повишава вероятността покупките на активи да бъдат прекратени по-рано.

„Следващата седмица Управителният съвет ще трябва да прецени дали досега напредъкът е достатъчен, за да може постепенно да бъдат прекратени нетните покупки“, каза Петер Прат, главен икономист на ЕЦБ.

“Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да прекрати програмата си за изкупуване на облигации колкото може по-скоро, заяви днес и холандският централен банкер Клас Кнот, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кнот, който също така е член на управителния съвет на ЕЦБ, каза, че инфлацията в еврозоната доближава целевите 2 процента и няма причина да се продължи с програмата за количествено облекчаване (QE).

“По тази причина аз и повечето пазарни експерти сме на мнение, че има смисъл да се обяви бързо край на програмата за изкупуване на облигации”, каза той на среща с депутати в холандския парламент.

ЕЦБ изкупува месечно облигации на стойност 30 млрд. евро и се очаква тази програма да продължи поне до септември. 

Целта на програмата е нивото на инфлацията в еврозоната да достигне малко под 2 процента, като се увеличават парите в обращение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback